Blu-ray 3D

Blu-ray 3D

Blu-ray 3D

3D-TV & Blu-ray 3D
Det pratas mycket idag om 3D TV, 3D-film och 3D Blu-ray, speciellt sedan storfilmer som t.ex. Avatar som visats i 3D på 3D-utrustade biografer, blivit mycket populära. Men hur fungerar det egentligen och vad krävs för att du skall kunna titta på 3D-filmer hemma i ditt vardagsrum eller i din hemmabio? Det ska vi försöka reda ut här.

3D-Tekniken
3D är en förkortning av ”3 Dimensioner” d.v.s Bredd,höjd och djup. Med traditionell bildvisning så ser du bara bredd och höjd, djupet i bilden saknas, detta beror enkelt förklarat på att när du i verkligheten tittar på något så anväder du båda dina ögon vilket gör att du ser föremålet från olika vinklar, det är därför du ser djupet, men när man filmar något med en filmkamera så filmar man bara från en vinkel därför försvinner djupet. För att kunna få med djupet i bilden så behöver man alltså filma från flera vinklar och sedan lägga ihop dem, men det är inte så enkelt som det låter, det svåra ligger i att visa upp dessa bilder så att du ser djupet i bilden.

3D-Filmer
Utbudet av Blu-ray 3D-filmer växer för varje dag och börjar bli ett allt mer vanligt inslag i filmförsäljningen. Många nyare biofilmer visas idag i 3D och kommer efterhand ut på Blu-ray 3D. dessutom finns filmer som konverterats till 3D med digital datateknik.

3D-effekter
Tänk på att kvaliteten och upplevelsen av 3D-effekterna varierar mycket mellan olika 3D-filmer, precis som bildkvaliteten kan variera mellan olika Blu-ray filmer. Vissa 3D-filmer har mer tydliga och utmärkande 3D- effekter än andra som har mindre märkbara effekter. På Bluraytoppen.se finns recensioner av 3D-filmernas bild, ljud och upplevelsen av dess 3D-effekter. Till 3D-recensionerna…

3D-Glasögon
För att kunna se 3D film behövs än idag ett par glasögon för att skapa 3D-effekten, men de traditionella pappersglasögonen med en blå eller grön och en röd plastfilm på varsitt öga (kallas anaglyf 3D) är idag ersatta med modernare glasögon, som ger en bättre 3D upplevelse, Det vanligaste är att man använder s.k. aktiva slutarglasögon, ’Active shutter’ men passiva 3D-glasögon börjar bli allt vanligare.

Aktiva slutarglasögon kräver ström och är vanligtvis uppladdningsbara, de används synkroniserade med en TV-skärm med 3D-stöd för att skapa 3D-bilden. Glasen innehåller flytande kristaller och ett polariseringsfilter, och vardera glas kan mycket snabbt hindras från att släppa igenom bilden från TV:n. Glasögonen styrs genom att en synksignal skickas från TV:n som talar om vilket öga som skall släppa igenom bilden och vilket som skall blockera den. På det här sättet kan man visa varannan bild för vardera öga. Det här sker med mycket hög hastighet, ofta över 100 bilder per sekund, för att betraktaren inte ska uppleva flimmer.

Passiva 3D Glasögon använder polariseringsteknik och är den typ som 3D-biografer använder, men som även börjar komma i 3D-TV sammanhang. Fördelen med passiva glasögon är att de är billiga och lätta.

3D utan glasögon

Det forskas även mycket på teknik för att se på 3D-film utan glasögon, t.ex. med hjälp av dubbla glas på tv-skärmen som gör att du kan se på 3D tv utan glasögon, men detta är än så länge en dyr teknik med många begränsningar, du måste t.ex sitta mycket stilla och mitt framför skärmen för att det skall fungera bra.

Vad behöver man för att se 3D-film hemma?
För att kunna se 3D-TV behöver du minst en TV eller projektor med stöd för ”Full-HD 3D” och ett par 3D-glasögon, om TV’n har 2D-3D omvandling så kan du se både vanlig film och TV-program i 3D, dock inte med samma 3D-kvalitet som äkta 3D-material, TV-sändningar i 3D är äns å länge få men det finns ett litet begränsat utbud hos vissa operatörer. Vill du sen kunna se den ”riktiga” Blu-ray 3D, som får början är filmad i 3D behöver du också en Blu-ray spelare med stöd för 3D, då kan du njuta av ”äkta 3D” i ditt vardagsrum.

Tänk på att TV-tillverkarna använder olika system för att synkronisera bilden med glasögonen så därför måste TV och 3D-Glasögon vara från samma tillverkare.

När det gäller Blu-ray spelarna så används här samma standard för överföring till tv’n så här kan du välja olika tillverkare. Tänk på att 3D kräver HDMI 1.4 så om du tänker koppla HDMI via en hemmabioreceiver så måste den ha stöd för HDMI 1.4.

Leave a Reply

*