Om Blu-ray

Blu ray Disc

Allt du behöver veta om Blu-ray!

Blu ray Disc eller BD, som ofta felaktigt kallas för Blue-ray, Blueray eller Blue ray dvd, är ett format för digital lagring av stora mängder data, inklusive HD-film och spel. Formatet bildades 2002 av Blu ray Disc Association (BDA)

Dagens DVD format är mycket utbrett. Det finns miljontals DVD spelare där ute, och i många hem finns det till och med flera stycken. Moderna datorer har också nästan alltid DVD spelare inbyggda. Men DVD formatets dagar är räknade, nya format kommer att ta över marknaden.

Högre upplösning
DVD lagrar bilden i vad som kallas för standardupplösning, Blu-ray använder en högupplöst bild. TV-sändningar och vanlig DVD har 576 linjers upplösning. Blu-ray däremot stödjer såväl 720 som 1080 linjer. En progressiv bild (720p/1080p) visar all information uppifrån och ned på skärmen, och en interlaced bild (720i/1080i) skapas genom att informationen flätas ihop av två bildhalvor.

För att visa skillnaden mellan Blu-ray och DVD har vi lagt upp några bilder som visar skillnaderna , se hur det skiljer sig i detaljerna…

Inte bara bilden är högupplöst. Ljudet är också högupplöst med hjälp av ljudformat som Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, PCM och Picture Perfect Sound.

Fördelarna med Blu-ray
Blu-ray stöder mycket högre skärmupplösningar än DVD och med en skärm som stöder 1080p så märker de allra flesta en stor skillnad i bildkvalitet mellan Blu-ray och vanlig DVD. Alla Blu-ray spelare är också kompatibla med CD- och DVD-skivor.
En del spelare kan dessutom skala upp bilden från vanliga DVD-skivors 576 linjers upplösning till 1080 linjer progressivt.

De viktigaste skillnaderna
En vanlig DVD med ett lager rymmer 4,7 GB data, och en med två lager ungefär det dubbla. En Blu-ray skiva rymmer däremot 25 eller 50 GB. Informationen är mycket tätare lagrad på Blu-ray skivorna, så för att kunna läsa informationen måste en speciell blå laser användas jämfört med vanlig DVD där en röd laser används, detta för att en blå laser läser mera finstilt än en röd eftersom den har en kortare våglängd. Därför kan inte de nya skivorna spelas i en vanlig DVD-spelare. Men alla Blu-ray-spelare kan spela dagens vanliga DVD och CD-skivor.

BD-Live och Bonusview
Bonusview innebär att du kan se olika typer av extramaterial som finns med på filmerna. Många Blu-ray spelare har även nätverksanlutning för att du skall kunna ansluta dig till BD-Live via din vanliga internetanslutning. På BD-Live kan du hitta och ladda hem extramaterial som inte finns med på filmerna, t.ex. trailers eller spel.

Måste man ha en speciell TV för att titta på Blu-ray?
Egentligen inte. Så länge spelarna har en analog videoutgång (till exempel scart, S-video eller komponent) kan vilken TV som helst visa bilden från Blu-ray. Men då får man inte någon högupplöst videokvalitet. För detta behövs en modern platt-tv eller projektor som har en digital HDMI-ingång som stöder kopieringsskydd (hdcp), samt minst 720p-upplösning.

3D
Blu-ray tekniken har även gett oss möljigheten att uppleva äkta 3D-film hemma, med ’äkta 3D’ menar vi Blu-ra filmer som är kompatibla med det nya Blu-ray 3D formatet där materialet är filmat med speciella 3D-kameror. Blu-ray 3D filmer kan även vara filmer som med hjälp av avancerad datorteknik är konverterade till 3D.

För att kunna se Blu-ray 3D filer krävs dock en Blu-ray spelare som är 3D-kompatibel, en 3D-kompatibel TV eller Projektor och 3D-glasögon. Läs mer om 3D-tekniken under fliken Blu-ray 3D

Kan jag kopiera en Blu-ray film?
Det finns en mjukvara som heter Any DVD HD. som låter dig spara Blu-ray filmen på din dators hårddisk, vilket är tillåtet för eget bruk, däremot så är många filmer kopieringskyddade (HDCP) och det är när du kringgår det som det blir olagligt! (för att kopiera behövs en dator med Blu-ray spelare)

Kommer Blu-ray att stå sig på sikt?
De flesta som kan branchen är överens om att Blu-ray är det sista skivformatet som vi kommer att använda! Det som nu redan börjat komma och som det finns stor efterfrågan på är film och musik som säljs och laddas ner eller streamas, direkt över nätet och sparas på hårddisk eller spelas upp direkt i datorn. Med tanke på detta så rekommenderar vi att du tittar efter en Blu-ray spelare som har antingen USB-ingång eller nätverksanslutning med DLNA-stöd för fildelning från din dator, helst både och.

Vad behöver jag då för att få bästa upplevelsen av Blu-ray?
Först behöver du en Blu-ray Spelare det finns många på marknaden i alla prisklasser att välja på. Titta under filken Blu-ray Spelare i menyn så kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer spelare!

Sedan behöver du en Platt-tv. LED, LCD, Plasma eller Projektor, med stöd för ”full-hd”. Här är utbudet på marknaden enormt och det kommer hela tiden nya och bättre tekniker och modeller, Under flikarna TV & Projektor i menyn hjälper vi dig hitta det som passar dig!

För att ansluta Blu-ray spelaren till tv´n eller projektorn behövs också en HDMI-kabel. tänk på att den sällan följer med när du köper spelare!

Nu har du det du behöver för att ”titta” på Blu-ray film, men för att kunna njuta av Blu-ray fullt ut behöver du även ansluta spelaren till en ljudanläggning, eftersom din tv inte klarar av att på rätt sätt göra rättvisa åt det mäktiga surround-ljud som filmen är inspelad med. Det finns olika typer av surroundsystem beroende på hur många högtalare du har! 2.1, 5.1, 7.1 är några typer där 5.1 och 7.1 idag är de vanligaste.

Även här finns det givetvis också ett oändligt utbud av anläggningar. Dels med fristående delar som du kan bygga upp med din vanliga stereo som grund, och dels av färdiga paket som bara är att ställa upp och koppla ihop. under fliken Surroundljud i menyn kan du läsa mer om detta!

Nu är det bara att köpa dina favoritfilmer på Blu-ray, poppa popcorn och du har Bio hemma i ditt vardagsrum.

Blu ray Disc demystified

Vill du ytterligare fördjupa dig i Blu-ray tekniken så skall du läsa den 400 sidor långa boken ”Blu-ray Disc – Demystified” som förklarar det hela riktigt djupgående.

 

Om Blu-ray
Rulla till toppen