Projektor

Full-HD TV

Att tänka på när du väljer Full-HD Projektor.

Utbudet av Projektorer ökar ständigt och priserna på Full-hd projektorer och Full-HD 3D projektorer sjunker stadigt samtidigt som tekniken bli bättre och bättre. Det finns 5 olika tekniker inom HD-projektorer,  DLP, LCD, CRT och de två senaste teknikerna, LCOS och SXRD.

DLP

En  DLP-projektor betår av massor av små speglar som var och en kan vinklas, vilket gör att det går att bestämma om spegeln ska reflektera ljus eller inte. Färgerna får man från ett roterande färghjul. En risk med DLP-projektorer är att vissa tittare med känslig syn kan drabbas av en så kallad ”regnbågseffekt” det är något som var och en måste prova själv för att se om man märker av.

DLP-projektorer ger bättre ljusstyrka och högre kontrast men är något dyrare än LCD.

LCD

En LCD-projektor är uppbyggd av en röd, en grön och en blå skärm. När lampan lyser igenom dessa passerar ljuset en datorgenererad bild som styr hur mycket ljus som släpps igenom, vilket gör att det uppfattas som en bild på projektionsduken. LCD är den billigaste typen av projektorer. Mörkheten/kontrasten i bilden och lampans livslängd är något sämre än DLP-projektorn.

CRT

En CRT-projektor fungerar i princip som tre TV-apparater i en. Tre stycken elektronkanoner beskjuter varsin fosforbelagd glasskärm vars fosforskikt då glöder  i de respektive grundfärgerna rött, grönt och blått. Ljuset alstras av det glödande fosforskiktet i varje rör och kastas därefter vidare ut genom  stora linser till duken, det tre bilderna riktas sedan in för att överlappa varandra. CRT-projektorn är väldigt dyr och är därför ovanlig i hemmabio,den kräver dessutom stora kunskaper för för att kallibrera.

LCOS

En av de nyaste teknikerna som är en utveckling av LCD-projektorn. Skillnaden är att man här, i motsats till att genomlysa LCD-panelerna, istället reflekterar ljuset ifrån dem. ungefär på samma sätt som i en DLP-projektor. Denna teknik ger en bättre svärta, kontrast och ljusstyrka jämfört med en LCD projektor.

SXRD

SXRD bygger på samma teknik som LCOS, men är Sony’s egen variant den har i princip samma egenskaper som LCOS.

Upplösning

En Full-HD projektor består 1920×1080 pixlar, och är direkt anpassad att visa 1080p, till skillnad från en HD-Ready projektor som är anpassad att visa 720p men även klarar 1080p med viss förlust i bildkvaliteten.

Ultra HD är efterföljaren till Full.HD och som i dagligt tal även benämns som UHDTV eller någon av de båda varianterna som betecknas 4K och 8K. Den variant av Ultra HD som idag finns tillgänglig för konsumenter är 4K Ultra HD som har en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p) vilket motsvarar 4ggr fler pixlar än Full-HD. Fördelen med 4k Ultra HD är ganska uppenbar, då det möjliggör 4 ggr mer detaljerade bilder vilket inte bara möjliggör detaljrikare bilder utan även större bilder med perfekt bildkvalitet. Fördelarna med 4K Ultra HD blir större desto projektorbild man har.

3D

För att kunna se 3D-film i Full-HD på projektorn behöver du en projektor med stöd för ”Full-HD 3D” och ett par 3D-glasögon, tänk på att tillverkarna använder olika system för att synkronisera bilden med glasögonen så därför måste projektor och 3D-Glasögon ofta vara från samma tillverkare. 3D-projektorer har hittils varit mycket dyra och utbudet inte jättestort men nu börjar priserna går neråt till rimliga nivåer allt eftersom utbudet växer.

Vill du sen kunna se Blu-ray 3D, behöver du också en Blu-ray spelare med stöd för 3D, då kan du njuta av ”äkta 3D” i ditt vardagsrum. När det gäller Blu-ray spelarna så används här samma standard för överföring till projektorn så här kan du välja olika tillverkare. Tänk på att 3D kräver HDMI 1.4 så om du tänker koppla HDMI via en hemmabioreceiver så måste den ha stöd för HDMI 1.4.

Bildstorlek

De flesta Full-Hd projektorer har widescreen-format, d.v.s. 16:9, dessutom finns det projektorer som kan visa filmen i det format som den normalt är filmad för biograferna i nämligen 2.35:1 eller 21:9 som det kallas i tv-sammanhang. En Full-HD Projektor brukar kunna projicera en bild på upp till 300″.

Det finns projektordukar att tillgå från 70″ upp till 180″, men det valigaste är runt 90-150″ Storleken beror till stor del vilket avstånd du kan placera projektorn på.

Kontrollera noga innan du köper vilken bildstorlek du får på just det avstånd som du har tänkt placera projektorn på. Ett tips är att köpa projektorn först, montera upp den och sedan se vilken dukstorlek som passar.

Ljusstyrka

Om du tänker avända projektor till att t.ex se på film och tv i dagsljus så ska du tänka på att ha en så ljusstark projektor som möljigt, helst upp emot 2000 Ansi Lumen eller högre. Tittar du däremot  mest på kvällen eller i ett mörklagt rum så är detta av mindre betydelse.

Kontrast

Är ett värde för skillnaden mellan bildens ljusaste ljus (vitt) till mörkaste mörker (svart). Anges som ett värde jämfört med 1. t.ex. 40000:1 ju högre värde desto mer kontrast. Detta värde är något som tillverkarna mäter lite som dom vill så man skall inte lita för mycket på de angivna värdena.

Lampans livslängd

Det är alltid diskussioner om lampornas livslängd och hur ”dyrt” det är med lampor, men räknar man med en livslängd på minst 3000 tim och du använder projektorn 3 tim/dag så håller den i ca 3år… ,vilket blir 3-4 kr/dag och det kan väl vara överkomligt, eller..?

HDCP

För att kunna spela upp kopieringsskyddat högupplöst material som t.ex. Blu-ray så måste projektorn ha Hdcp stöd (High-bandwidth digital content protection), vilket innebär att tv’n kan kommunicera med t.ex. Blu-ray spelaren.

Anslutningar

Här tittar du på vilka möjligheter du har att ansluta bildkällor och övrig utrustning.

Digital bildingång   – HDMI gärna mer än en

Analog bildingång  – Scart, komponent, s-video

USB                           – Minne, hårddisk kamera

Dvi/vga ingång       – för anslutning av dator

Ljudnivå

Alla projektorer har en fläkt för att kyla projektorlampan som annars blir mycket varm. Om du tycker fläktljud är störande ska du välja en med låg ljudnivå. Projektorerna varierar mellan ca: 15dB upp till ca: 40dB.

Eco-läge

Många projektorer idag har s.k. eco-läge, detta för att öka livslängden på lampan, minska ljudnivån och spara energi. det innebär i princip att lampan lyser lite svagare och fläkten går lite saktare. Detta gör givetvis att bildkvaliteten får stå tillbaka lite men är en bra funktion.

Projiceringsavstånd

VIKTIGT: När du köper en projektor ska du tänka på hur långt det kommer att vara mellan projektorn och duken i ditt vardagsrum. Detta har stor betydelse för hur stor bild du kommer att få och således hur stor duk du ska ha.

Kontrollera noga hur stor bilden blir på ett visst avstånd innan du köper så du inte får en överrasking när du monterat projektorn.

Duk

Sist men inte minst så behöver du en duk att projicera din bild på, dukar finns i 3 huvudutföranden, Manuell rullduk, Motordriven rullduk och Ramspänd duk. Därtill så finns det olika gain-värden, vilket innebär hur mycket ljus duken reflekterar tillbaka. Högre gainvärde=högre reflektering. Gainvärdet kan t.ex. vara mellan 0,8 till 1,2 där 1,0 är det vanligaste.

De flesta dukar är vita men vill du ha en bild med mer kontrast, svärta kan du välj en duk med ljusgrå yta,en grå duk har ofta gain 0,85.

Kalibrering
För att uppnå bästa resultat bör du kalibrera/justera inställningarna på din Full-HD projektor efter just dina egna förutsättningar, till detta finns det bra hjälpmedel i form av kalibrerings-skivor en av de mest populära är ”Digital Video Essentials” förkortat DVE. den innehåller flera bra verktyg och tydliga instruktioner, dock på engelska. Denna skiva kan vara svår att få tag på i regionsfri version, se upp med detta då vi sett flertalet butiker som säljer den i region A version, vilken normalt alltså inte fungerar i en svensksåld Blu-ray spelare som har region B, men vill du ha en regionsfri version så finns den i allafall i en butik på nätet, till Digital Video Essential (Blu-ray)

Ett litet tips när du skall kalibrera din projektor med Digital Video Essentials är att ställa in din menyspråket i projektorn till engelska då är det lättare att hänga med i de termer som används.

Tester

När du skall köpa en ny produkt är det alltid en fördel att läsa vad andra användare och experter skriver om produkten. På Testfreaks.se hittar du både expert och användarrecensioner för de flesta hemelektronikprodukter.

Projektor
Rulla till toppen