TV

Full-HD TV

Att tänka på när du väljer Full-HD TV.

Utbudet av platt-tv är idag enormt, Plasma, LCD eller LED, vilken teknik ska man välja, och vilken passar bäst för just dig och dina förutsättningar? Det kan till och med vara så att den tv som ger en kanonbild på högupplöst material inte alls klarar av att leverera material med standardupplösning som t.ex. vanlig digital-tv eller DVD på ett bra sätt, det är många som varit i en butik för att köpa en tv och jämfört apparater med butikens test Blu-ray film och när de sedan hemma skall titta på vanlig tv så blir de missnöjda med resultatet och känner sig lurade, så be att få se både och i butiken..

Plasma

En plasma-tv har oftast naturligare skärpa, kontrast och svärta än en LCD-tv, den har kortare responstid vilket innebär att den klarar snabba röliga bilder bättre. Plasma lämpar sig bäst till större skärmar 40″+.

Plasma har tidigare haft problem med skärminbränningar från t.ex kanal logotyper eller datorbilder, detta är idag i pricip löst med skärmsläckare och bör inte vara något problem, men om du tänker koppla in en dator till tv’n så kan ändå en LCD vara att rekommendera.

LCD

En LCD-tv har mer levande, klara vita färger men svärtan blir lite mera gråaktig än på en Plasma tv. Skärpan är skarpare, ibland nästan onaturligt skarp. LCD lämpar sig bäst för lite mindre apparater, och om du skall koppla en dator till tv’n så är LCD absolut bäst.

LED

LED är den allra senaste tekniken inom LCD-TV. Att kalla dem för LED-TV är en sanning med modifikation då de apparater tillverkarna kallar LED-TV egentligen bara är en variant av LCD där Bagrundsbelysningen består av lydioder istället för traditionella lysrör. Den är plattare, drar mindre ström, klarare färger, bättre skärpa, den är i många fall bättre än både plasma och LCD… Den är dock dyrare men ändå inte så dyr så att det är omotiverat, och priserna är på väg ner! vill man ha det bästa till en ”rimlig” penning så är detta tekniken som vi rekommenderar.

Äkta LED-TV apparater även kallade O-LED där man inte bara använder lysdioder som bakgrundsbelysning är sakta men säkert på väg ut på marknaden, men de är i dagsläget inte speciellt stora och relativt dyra.

Läs foldern om Led-tv…

Upplösning

En Full-HD tv definieras av att den består 1920×1080 pixlar, och är direkt anpassad att visa 1080p, till skillnad från en HD-Ready tv som är anpassad att visa 720p men även klarar 1080p med viss förlust i bildkvaliteten.

Ultra HD är efterföljaren till Full HD-TV och som i dagligt tal även benämns som UHDTV eller någon av de båda varianterna som betecknas 4K och 8K. Den variant av Ultra HD som idag finns tillgänglig för konsumenter är 4K Ultra HD som har en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p) vilket motsvarar 4ggr fler pixlar än Full-HD. Fördelen
med 4k Ultra HD är ganska uppenbar, då det möjliggör 4 ggr mer detaljerade bilder vilket inte bara möjliggör detaljrikare bilder utan även större bilder med perfekt bildkvalitet. Fördelarna med 4K Ultra HD blir större desto större tv eller projektorbild man har och även om tekniken kan användas på vilken skärmstorlek som helst som så är det på storlekar från 46” och uppåt som den verkliga skillnaden märks.

3D

För att kunna se 3D-TV behöver du minst en TV med stöd för ”Full-HD 3D” och ett par 3D-glasögon, tänk på att TV-tillverkarna än så länge använder olika system för att synkronisera bilden med glasögonen så därför måste TV och 3D-Glasögon vara från samma tillverkare.

Vill du sen kunna se Blu-ray 3D, behöver du också en Blu-ray spelare med stöd för 3D, då kan du njuta av ”äkta 3D” i ditt vardagsrum. När det gäller Blu-ray spelarna så används här samma standard för överföring till tv’n så här kan du välja olika tillverkare. Tänk på att 3D kräver HDMI 1.4 så om du tänker koppla HDMI via en hemmabioreceiver så måste den ha stöd för HDMI 1.4

Storlek på tv’n

Det finns lika många åsikter om vad som är optimal storlek på en tv som det finns kineser i Kina, men det är egentligen bara du själv som kan avgöra vad som passar dig, men det finns några faktorer att ta med i beräkningen. Den viktigaste faktorn här är kvaliteten på bildkällan, här får det gamla uttrycket ”skit in skit ut” en ny betydelse. Med högupplöst material som Blu-ray och HD-tv så kan du i princip ha hur stor tv som helst utan att du  upplever att kvaliten blir lidande, men har du vanlig Digital-tv så kan du lätt bli missnöjd med bildkvaliteten om du köper en tv som är för stor och sedan sitter för nära. En annan faktor att ta hänsyn till är avståndet från soffan till tv’n. En bra tumregel skulle kunna var 6-8cm/tum, med denna tumregel så skulle en tv på 46″ vara lämplig med ett avstånd 2,8m – 3,7m. Välj en lite större tv om du oftas tittar på högupplöst bild och en lite mindre om du övervägande tittar material med standardupplöst bild.

Betraktningsvinkel

Det är ju inte alltid som alla som tittar på din tv sitter mitt framför bilden utan det är alltid någon som hamnar lite vid sidan om och ser tv’n snett från sidan, därför är betraktningsvinkeln något att ta hänsyn till.

En Plasma-tv visar bra bild även från väldigt liten vinkel medans en LCD eller LED kan visa en lite suddigare bild om vinkeln blir mindre än 45 grader.

Digitaltv-mottagare

De allra flesta nya apparater idag har inbyggd tv-mottagare så du slipper ha en extra digitalbox vid sidan om tv’n ,ditt abonnemangskort placeras då i en s.k. ca/ci-modul i din tv, tänk på att du oftast måste köpa till ca/ci-modulen. Kontrollera också att tv’n har just den typ av mottagare som du behöver till ditt digitaltv-nät.

DVB-T    – Används till marknätet med de fria kanalerna och Boxer

DVB-C   – Används till kabeltv-nät som t.ex. Comhem

DVB-S   – Används till satellit-tv som Canal Digital

Nätverk

Många nya Tv-apparater har nätverksanlutning för att du skall kunna ansluta dig till internet-tjänster som tex YouTube, twitter och facebook via din vanliga internet-anslutning. Med DLNA-stöd får du även möjlighet att komma åt dina filer direkt i din dator. Nätveksanslutningen kan antingen vara via trådbundet eller trådlöst nätverk!

Smart TV

Den nya smarta tv-tekniken ’Smart TV’ gör din TV till en enormt kompetent mediaspelare och internetportal. Smart TV är hemelektronikbranchens svar på mobiltelefonernas Smartphones, vilket gör din TV-apparat mer lik en dator än en konventionell TV, framför allt när det gäller internet-tekniken. Med en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen kopplar du upp dig mot ett applikationsbibliotek och är direkt ansluten till internettjänster som t.ex. YouTube och andra Smart TV tjänster, se vad som hänt på Facebook, Twittra eller prata med dina vänner på Google Talk, vissa apparater har även stöd för Skype videosamtal. Vill du hellre surfa på Internet på vanligt vis går det alldeles utmärkt med den inbyggda webbläsaren. Möjligheterna med en Smart TV är nära på oändliga och smarta applikationer utvecklas ständigt för att göra din Smart TV så mångsidig som det bara går. För dig som tycker det verkar krångligt att skriva med fjärrkontrollen så finns det flera lösningar att tillgå som t.ex. Smart tv-kompatibla trådlösa tangentbord.

Pixelgaranti

Det är vanligt att en tv har sk. döda pixlar det vill säga en pixel som inte fungerar och kan då visa sig som en vit prick. Det finns en standard som säger att en tv får ha upp till 4 döda pixlar utan att den klassas som felaktig, men vissa tillverkare har en egen pixelgaranti där man garanterar 100% hela pixlar. Så var uppmärksam på vad som gäller när du väljer vilken märke du skall köpa.

HDCP

För att kunna spela upp kopieringsskyddat högupplöst material som t.ex. Blu-ray så måste tv’n ha Hdcp stöd (High-bandwidth digital content protection), vilket innebär att tv’n kan kommunicera med t.ex. Blu-Ray spelaren.

Anslutningar

Här tittar du på vilka möjligheter du har att ansluta övrig utrustning.

Digital bildingång   – HDMI anslutning

Analog bildingång  – Scart, komponent ,s-video

Analog ljudingång  – RCA

Digital ljudingång   – Coaxial eller Optisk

USB                     – Minne, hårddisk, kamera

Dvi/vga ingång       – för anslutning av dator

Energiförbrukning

Idag är energiförbrukning ett hett ämne, grundregeln här är att LCD och Plasma drar betydligt mera ström än en LED.

Uppskalning

Vissa apparater har möjligheten att skala upp standardupplöst material till 1080p med hjälp av advancerade bildbehandlingsfunktioner.

Ljud

Även om tv’n har bra ljudegenskaper kan den aldrig leverera det surround-ljud som en film är inspelad med. Ju tunnare TV-apparaterna blir desto svårare blir det för tillverkarna att klämma in bra högtalare. Därför rekommenderar vi alltid att man ansluter tv’n, digitalboxen och Blu-ray spelaren till en ljudanläggning, mer om detta hittar du under fliken Surroundljud

Design / Placering

Sist men absolut inte minst, din platt-tv blir en del av inredningen i ditt vardagsrum så det är nog så viktigt att du väljer som passar in och ser snygg ut ihop med övrig utrustning och möblemang.

Här spelar också valet av placering/montering en stor roll, du kan ställa den på en tv-bänk med det medföljande stativet eller montera den på väggen. Tänk på att väggfästen nästan alltid måste köpas separat, och försök hitta ett snyggt sätt att gömma kablarna från tv’n. Det finns lister och kabelkanaler att köpa som på ett snyggt sätt döljer kablarna på väggen.

Kalibrering

För att uppnå bästa resultat och bildkvalitet bör du kalibrera/justera inställningarna i din TV efter just dina egna förutsättningar, till detta finns det bra hjälpmedel i form av kalibrerings-skivor en av de mest populära är ”Digital Video Essentials” förkortat DVE. den innehåller flera bra verktyg och tydliga instruktioner, dock på engelska.

Denna skiva kan vara svår att få tag på i regionsfri version, se upp med detta då vi sett flertalet butiker som säljer den i region A version, vilken normalt alltså inte fungerar i en svensksåld Blu-ray spelare som har region B, men vill du ha en regionsfri version så finns den i allafall i en butik på nätet, till Digital Video Essential (Blu-ray)

Ett litet tips när du skall kalibrera din TV med Digital Video Essentials är att ställa in din TV’s menyspråk till engelska då är det lättare att hänga med i de termer som används.

Tester

När du skall köpa en ny produkt är det alltid en fördel att Läsa vad andra användare och experter skriver om produkten. På Testfreaks.se hittar du både expert och användarrecensioner för de flesta hemelektronikprodukter.

TV
Rulla till toppen