Blu-ray Spelare

 

Blu-ray spelare

Det finns idag en uppsjö av olika Blu-ray spelare på den svenska marknaden och nya modeller dyker upp hela tiden! Vilken ska man då välja? Vilken är den bästa Blu-ray spelaren? Som vanligt är det svaret aldrig enkelt, det beror på ditt individuella behov och vilka funktioner du önskar. En Blu-ray spelare kan ju så mycket mer än att spela upp Blu-ray filmer, vi skall här nedan ge lite tips om vad du bör titta på när du ska hitta den Blu-ray spelare som passar just dig! Missa inte heller våra Recensioner av Blu-rayspelare eller vår lista över Referensfilmer på Blu-ray.

 

Vad ska jag då tänka på när jag väljer Blu-ray spelare?

 

Upplösning
Här är det inte mycket att prata om, en Blu-ray Spelare ska klara 1080p d.v.s. 1920×1080 pixlar progressivt, inget att diskutera.. även om det tidigare funnits modeller som har lägre upplösning. När det gäller uppspelning av Blu-ray filmer så är skillnaderna i bildkvalitet mellan dagens Blu-ray spelare knapp synbar, det kan finnas skillnader i hur bra Blu-ray spelaren hanterar färger, men det som skiljer mest är hur bra en Blu-ray spelare skalar upp DVD filmer till en högre upplösning än vad DVD filmer normalt har.

Prisklass
Det finns Blu-ray spelare idag från ca:600kr upp till över 20000kr, men de allra flesta Blu-rayspelarna ligger mellan 1500kr och 7000kr, fundera på hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga innan du tittar mer på vilka alternativ som finns. Det är inte alltid de dyraste som fått bäst betyg i expert och användartesterna!

Formatstöd
Vad ska du använda Blu-ray spelaren till, Blu-ray filmer givetvis men en Blu-ray spelare kan så mycket mer, alla Blu-ray Spelare klarar vanliga CD och DVD, men sedan finns det stora skillnader i vilka andra format som stöds.
Har du tex video-filer på din dator som du vill spela upp, antingen från skiva, usb eller via ditt hemnätverk. Titta då efter stöd för divx och xvid som är de vanligaste men många Blu-ray spelare har även stöd för .mkv-filer, som är ett populärt format för att komprimera högupplöst material i datorn. Vill du titta på dina semesterbilder så ska spelaren ha stöd för bildfiler som jpg/jpeg, andra bildformat som gif/png kan ocks finnas med.

Vill du även spela Tv-spel så ska du välja playstation3 som förutom att vara den häftigaste spelkonsolen på marknaden även är en mycket kompetent Blu-ray spelare med trådlöst nätverk. Det finns även en speciell fjärrkontroll till PlayStation3 avsedd för
Blu-ray uppspelning!

Nätverk
Många Blu-ray spelare har nätverksanlutning för att du skall kunna ansluta dig till BD-Live och andra internet-tjänster som tex YouTube, twitter och facebook via din vanliga internetanslutning. Vissa Spelare har DLNA-stöd som ger dig även möjlighet att komma åt dina filer direkt i din dator. Nätveksanslutningen kan antingen vara via trådbundet eller trådlöst nätverk!

Smart TV
Den nya smarta tv-tekniken ’Smart TV’ gör din Blu-ray spelare till en enormt kompetent mediaspelare och internetportal. Smart TV är hemelektronikbranchens svar på mobiltelefonernas Smartphones, vilket gör din TV-apparat mer lik en dator än en konventionell TV, framför allt när det gäller internet-tekniken.

Med en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen kopplar du upp dig mot ett applikationsbibliotek och är direkt ansluten till internettjänster som t.ex. YouTube och andra Smart TV tjänster, se vad som hänt på Facebook, Twittra eller prata med dina vänner på Google Talk, vissa apparater har även stöd för Skype videosamtal. Vill du hellre surfa på Internet på vanligt vis går det alldeles utmärkt med den inbyggda webbläsaren. Möjligheterna med en Smart TV är nära på oändliga och smarta applikationer utvecklas ständigt för att göra din Smart TV så mångsidig som det bara går. För dig som tycker det verkar krångligt att skriva med fjärrkontrollen så finns det flera lösningar att tillgå som t.ex. Smart tv-kompatibla trådlösa tangentbord.

Ljudformat
För en optimal Blu-ray upplevelse är ljudet lika viktigt som bilden, därför skall du jämföra vilka Ljudformat som spelaren har stöd för, här är det också viktiga att kolla vilka format din ljudanläggning/reciever har stöd
för, de vanligaste är: Dolby Digital, DTS, Dolby Digital Plus, DTS HD,
Dolby TrueHD och PCM

Anslutningar
Här tittar du på vilka möjligheter du har att ansluta övrig utrustning.

Digital bildutgång – HDMI anslutning, vissa spelare har flera
Analog bildutgång – Scart, komponent eller s-video
Analog ljudutgång – RCA 5.1 , 7.1 eller vanlig steroutgång, hörlursuttag
Digital ljudutgång – Coaxial eller Optisk
USB – för anslutning av USB-Minne, hårddisk eller kamera
Nätverk – Trådbundet eller trådlöst

Laddningstid
Blu-ray spelare tar längre tid på sig att ladda filmen när du lägger i skivan än en vanlig DVD spelare, så om du tycker det är störande ska du välja en Blu-ray spelare med kort laddningstid.

Uppskalning
Många Blu-ray spelare har möjligheten att skala upp vanliga DVD filmer från 576i till 1080p med hjälp av advancerade bildbehandlingfunktioner, vilket gör att du kan få en betydligt skarpare bild på en vanlig DVD film.

3D-Stöd
Vill du ha möjlighet att se Blu-ray film i 3D så ska du titta efter Blu-ray spelare med
3D-stöd, 3D stöd innebär att Blu-ray spelaren har möjlighet att dels spela upp filmer som är inspelade i 3D och dels så kan den göra om vanliga filmer till 3D, dock ej med samma effekt som en riktig 3D-film, 3D uppspelning kräver också HDMI 1.4. Tänk på att du förutom en 3D Blu-ray spelare också behöver en tv eller projektor med stöd för 3D-tekniken och speciella glasögon för att kunna titta på en film i 3D. Läs mer om 3D Blu-ray..

Region
Blu-ray filmerna kan vara försedda med kodning för vilken region i världen dom är avsedda för du kan tex. inte se en film från tex. USA som är region A, med en
Blu-ray spelare för Svenska marknaden som är region B (eller 2 som det ibland kallas). Det finns däremot Blu-ray spelare som går att göra ”regionsfria” så att de kan spela upp Blu-ray filmer från alla regioner.

Region A: (1)
Östra Asien (undantaget Folkrepubliken Kina och Mongoliet), Sydöstra Asien, Nordamerika, Sydamerika och dess kolonier.
Region B: (2)
Afrika, Sydvästra Asien, Europa (Sverige) (undantaget Ryssland och Kazakhstan), Oceanien och dess kolonier.
Region C: (3)
Centralasien, Östra Asien (endast Folkrepubliken Kina och Mongoliet), Södra Asien. Eurasien och dess kolonier.

Alla Blu-ray filmer är dock inte regionskodade. Vissa filmer kan spelas på alla Blu-ray spelare, d.v.s regionsfria, kallas ibland även region 0.

Design
Sist men absolut inte minst, Blu-ray spelaren blir en del av inredningen i ditt vardagsrum så det är nog så viktigt att du hittar en som passar in och ser snygg ut ihop med övrig utrustning och möblemang.

HTPC
Det finns ett alternativ till en traditionell Blu-ray eller DVD spelare som blivit allt populärare på senare år, det är vad som brukar kallas HTPC (Home Theater PC) alltså en vanlig dator i att chassie som mer liknar en stereodel än en dator,kopplad till en platt-tv eller en projektor, under skalet har man stoppat i en Blu-ray spelare, ett grafikkort för HD och ett digitalt ljudkort, många vill även använda sin htpc till att se på tv med, så man kan även installera ett tv-kort. till detta behövs sedan en mjukvara för uppspelning, tyvärr saknar windows media center stöd för Blu-ray än så länge, så en extra mjukvara tex. Power DVD krävs.

Tester

När du skall köpa en ny produkt är det alltid en fördel att läsa vad andra användare och experter skriver om produkten. På Testfreaks.se hittar du både expert och användarrecensioner för de flesta hemelektronikprodukter.

Blu-ray Spelare

Rulla till toppen