4k Ultra HD

Ultra HD

4k Ultra HD

Ultra HD är efterföljaren till Full-HD som i dagligt tal även benämns som UHDTV eller någon av de båda varianterna som betecknas 4K och 8K. Den variant av Ultra HD som idag finns tillgänglig för konsumenter är 4K Ultra HD, som har en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p), vilket motsvarar fyra gånger fler pixlar än Full-HD.

Den andra varianten av Ultra HD är 8K Ultra HD, även kallad Super Hi-Vision, med en upplösning på 7680×4320 pixlar, vilket motsvarar t.ex. upplösningen hos en IMAX-film och har 16 gånger fler pixlar än Full-HD. Denna teknik har ännu inte letat sig in på marknaden för vanliga konsumenter, men det är nästa steg i utvecklingen efter 4K Ultra HD.

Begreppet Ultra HD omfattar så mycket mer än bara produkter inom hemelektronikbranschen, bland annat biografer, IMAX-biografer, teknik för filminspelning och tv-sändningar. Här fokuserar vi på 4K Ultra-HD för hemelektronik med en upplösning på 3840×2160 pixlar.

Full-HD-produkter, såsom tv-apparater, bildskärmar och projektorer, har en upplösning på 1920×1080 pixlar (1080p), vilket totalt blir cirka 2 miljoner pixlar. En motsvarande Ultra HD-produkt har istället en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p), vilket innebär att den består av cirka 8 miljoner pixlar, det vill säga fyra gånger så många pixlar som Full-HD.

Fördelarna med Ultra HD

Fördelarna med 4K Ultra HD är många och tydliga. Den högre upplösningen möjliggör fyra gånger mer detaljerade bilder, vilket inte bara innebär detaljrikare bilder utan även större bilder med perfekt bildkvalitet. Fördelarna med 4K Ultra HD blir större desto större tv eller projektorbild man har. Även om tekniken kan användas på vilken skärmstorlek som helst, är det på storlekar från 46” och uppåt som den verkliga skillnaden märks. Utöver den betydande förbättringen i bildkvalitet kan ljudkvaliteten ökas med Ultra HD-tekniken, som har stöd för upp till 24 ljudkanaler.

För att utnyttja fördelarna med en Ultra HD-apparat i dagsläget kan du använda digital uppskalning av Full-HD-material, från Blu-ray-filmer, HD-TV-kanaler eller andra digitala format. Nya spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X har stöd för spel i 4K Ultra HD, och streamingtjänster som Netflix, Amazon Prime Video och Disney+ erbjuder nu ett växande bibliotek av innehåll i 4K.

Nyare Utvecklingar inom Ultra HD

De senaste åren har vi sett en snabb utveckling inom Ultra HD-tekniken. Bland de viktigaste nyheterna är HDR (High Dynamic Range), som erbjuder en bredare färgskala och högre kontrast, vilket ger en mer realistisk och livfull bildkvalitet. HDR finns i flera format, inklusive HDR10, HDR10+, Dolby Vision och HLG (Hybrid Log-Gamma), och stöds av de flesta moderna 4K-tv-apparater.

Även AI-baserad uppskalning har blivit allt vanligare. Många nya 4K-tv-apparater är utrustade med AI-processorer som använder maskininlärning för att förbättra uppskalningen av lägre upplöst innehåll. Detta innebär att Full-HD-material kan se ännu bättre ut när det uppskalats till 4K.

8K-tv-apparater har också börjat dyka upp på marknaden, även om de fortfarande är relativt dyra och det finns begränsat med 8K-innehåll. Många tillverkare som Samsung, LG och Sony erbjuder nu 8K-modeller, och vi kan förvänta oss att se mer innehåll och fler 8K-apparater inom de kommande åren.

Hur du kan utnyttja Ultra HD

Om du brukar titta på bilder från din digitalkamera i din tv, kan du utnyttja fördelarna med Ultra HD fullt ut, eftersom kameran oftast tar stillbilder i högre upplösning. Många digitala videokameror filmar också i högre upplösning än Full-HD.

För att njuta av Ultra HD-upplöst film och tv måste du tills vidare använda uppskalning från 1080p till 2160p. Detta kan åstadkommas på flera olika sätt. En UHDTV eller projektor kan själv skala upp bilden och anpassa den till bildformatet. Alternativt kan en Blu-ray-spelare eller hemmabioreceiver med 4K Ultra HD-stöd skala upp bilden innan den skickas vidare till din Ultra HD-tv eller Ultra HD-projektor. Det är viktigt att tänka på att om du skickar uppskalad bild från din Blu-ray-spelare via en hemmabioreceiver, måste även receivern ha stöd för 4K Ultra HD för att kunna skicka bilden vidare till tv:n.

Streamingplattformar som Netflix, Amazon Prime Video och Disney+ erbjuder ett växande utbud av 4K-innehåll, inklusive filmer, serier och dokumentärer. För att streama i 4K krävs en snabb internetanslutning, vanligtvis minst 25 Mbps.

Sammanfattningsvis erbjuder Ultra HD en betydande förbättring av både bild- och ljudkvalitet. Med den ständigt växande tillgängligheten av 4K-innehåll och utvecklingen av 8K-teknik, är framtiden ljus för högupplöst underhållning i hemmet.

Till Ultra HD produkterna…

4K Ultra HD

4k Ultra HD
Rulla till toppen