Ultra HD

Ultra HD

Ultra HD

Ultra HD

Ultra HD är efterföljaren till Full-HD som i dagligt tal även benämns som UHDTV eller någon av de båda varianterna som betecknas 4K och 8K. Den variant av Ultra HD som idag finns tillgänglig för konsumenter är 4K Ultra HD som har en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p) vilket motsvarar 4ggr fler pixlar än Full-HD.

Den andra varianten av Ultra HD är 8K Ultra HD som även kallas Super Hi-Vision och har en upplösning på 7680×4320 pixlar vilket motsvarar t.ex. upplösningen hos en IMAX-film och har 16ggr fler pixlar än Full-HD. Denna teknik har ännu inte letat sig in på markanden för vanliga konsumenter ännu, men det bör vara nästa steg i utvecklingen efter 4K Ultra HD.

Begreppet Ultra HD omfattar så mycket mer än bara produkter inom hemelektronikbranschen, bland annat biografer, IMAX-biografer, teknik för filminspelning och tv-sändningar, men vi har här valt att begränsa oss till det vi kallar 4K Ultra-HD för hemelektronik med en upplösning på  3840×2160 pixlar

Full-HD produkter, så som tv-apparater, bildskärmar och projektorer har en upplösning 1920×1080 pixlar (1080p) vilket totalt blir ca 2 miljoner pixlar. En motsvarande Ultra HD produkt har istället en upplösning på 3840×2160 pixlar (2160p) vilket innebär att den består av ca 8 miljoner pixlar, det vill säga fyra gånger så många pixlar som Full-HD.

Fördelen med Ultra HD

Fördelen med 4k Ultra HD är ganska uppenbar, då det möjliggör 4 ggr mer detaljerade bilder vilket inte bara möjliggör detaljrikare bilder utan även större bilder med perfekt bildkvalitet. Fördelarna med 4K Ultra HD blir större desto större tv eller projektorbild man har och även om tekniken kan användas på vilken skärmstorlek som helst som så är det på storlekar från 46” och uppåt som den verkliga skillnaden märks. Utöver den betydande förbättringen i bildkvalitet, kan ljudkvaliteten ökas med Ultra HD tekniken som har stöd för upp till 24 ljudkanaler.

Hur kan jag du utnyttja fördelarna hos en Ultra HD apparat i dagsläget tänker du säkert, det finns ju inga Ultra HD tv-kanaler och inga Ultra HD-filmer att tillgå ännu? Filmmakarna filmar sitt råmaterial i Ultra-HD redan idag, men det finns ännu inte mycket som når oss konsumenter i den upplösningen, därför får vi än så länge hålla till godo med digital uppskalning av Full-HD material, från Blu-ray filmer, HD-TV kanaler eller andra digitala format. Den nya PlayStation 4 kommer även att ha stöd för spel i 4K Ultra HD.

Om du brukar titta på bilder från din digitalkamera i din tv så kan du däremot utnyttja fördelarna med Ultra HD fullt ut då den oftast tar stillbilder i högre upplösning, och även vissa digitala videokameror filmar i högre upplösning än Full-HD.

Innan vi får tillgång till Ultra HD upplöst film och tv så får vi alltså hålla till godo med uppskalning från 1080p till 2160p. Detta kan åstadkommas på flera olika sätt, bl.a. så kan en UHDTV eller Projektor själv skala upp bilden och anpassa den till bildformatet. Alternativt så kan en Blu-ray spelare eller hemmabioreceiver med 4K Ultra HD-stöd skala upp bilden innan den sänder den vidare till din Ultra HD TV eller Ultra HD Projektor. En sak som man dock måste tänka på om man skickar uppskalad bild från sin Blu-ray spelare via en hemmabioreceiver är att även receivern måste ha stöd för 4K Ultra HD om den skall kunna skicka bilden vidare till tv’n.

Till Ultra HD produkterna…

 

4K Ultra HD

Leave a Reply

*